10. jan. 2013

Viktig ungdomsroman om jødedeportasjonene i Norge

Det er høsten 1942 og for den jødiske familien Stern på Grynerløkka i Oslo endre livene seg. Vinduene i familiens systue tilgrises stadig av jødefientlige slagord, kundene uteblir og noen av naboene i bygården hilser ikke lenger.

Datteren Sonja er 17 og forelsket i nabogutten Hermann. Hun opplever at han også liker henne, men hvorfor er han blitt så hemmelighetsfull og av og til så fraværende?

En  dag ringer det på døra og Statspoletiet står utenfor for å hente faren. Den utkommanderte drosjesjåføren som venter i bilen utenfor, kan det være naboen, Hermanns far? Og hva vil skje med Sonja, storesøster og moren?

Boka passer godt for unge voksne og forteller om hendelser i vår historie det ikke er skrevet mye om, i alle fall ikke i romanform. For oss godt voksne som leser boka vil stilen i begynnelsen minne litt om Evi Bøgenæs, men kanskje kan det være hele tidskoloritten, for boka er absolutt ikke lettvint og overflatisk, men likevel ikke tung å lese.

For elever på vgs foreslår jeg også : 
  • Kathe, alltid vært i Norge. En biografi om 15 år gamle Kathe
  • 26. november. Dette er en tegnesere basert på fire unge norsk jøder som ble sendt til utryddelsesleirene under kirgen, men rømte eller overlevde.
  • Dødsvitner DVD, produsert av NRK i 2007. Med intervju av de den  gangen 6 overlevende fra leirene.




1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett