30. aug. 2011

22.juli og opptøyene i London. Kan filmer som bl.a "This is England" og "Awaydays"peke på noen svar?




Hendelsene 22,juli og opptøyene i London setter i gang mange tanker; Hva utløser så mye sinne og hat - især hos unge menn.


Hva kan få mennesker til å gå ut og drepe andre mennesker for å fremme SINE ideer? Hva får noen til å gå ut i gatene med den hensikt å ødelegge mest mulig for andre? Hva gjør at enkelte er besatt på tanker på hevn? Hva gjør at noen tilsynelatende så enkelt kan rettferdiggjøre drap og ødeleggelse ?
Filmene This is England og Awaydays skildrer begge forholdene i England på 80-tallet. Den første skildrer en gjeng gutter og (noen) jenter fra en av Londons fattige områder. De vil gjerne høre til og identifiserer seg etterhvert med skinheads og svart musikk. Etterhvert blir gjengen sugd opp av eldre tilsluttet hvite nasjonalister.
Awaydays følger unge gutter som finner tilhørighet blandt hooligans for londonklubben Tranmere Rovers F.C . Volden som utøves både mot andre fotballtilhengere og innad i gruppen øker. Det blir stadig mere å hevne og "de andre" blir stadig mere umenneskelige . Prisen øker for å tilhøre og finne trygghet i gjengen.
Jeg tror begge filmene kan være et godt utgangspunkt for mange diskusjoner i klassen. Rolleinnhaverne er på elevenes alder og jeg tror det kan vøre lett å identifisere seg, sjøl om England på Thatchers tid på mange måter er ekstrem sammenlignet med vårt samfunn.
Men nå vet vi at det også her i landet har finnes "ensomme ulver" Og ensomme ulver kommer somregel fra en flokk .


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar